8/7

1) "Mandariinid" - äge-äge!

2) See, mis maailmas toimub on täpselt vastupidine - õudne!

3) Seosed. Ajastus. Kunst. Elu. Vahekord.



Aga nüüd siis pidulikust ettevõtmisest eelmisel nädalal. Et millest oli juttu? - Siin minu meelevaldne ja kõverpeegelduv ülevaade.

Vabatahtliku tervitusest jäi kõlama ikka fraas "Et oleks tore!", kuidas saakski teisiti. Eks see sissejuhatus andis päevale meeleolu ja kõla kätte.

Maavanema sõnavõtt oli reibas ja heatahtlik, pani muigama ja käsi kokku lööma. Vahepeal oli tunne, et pärast iga väljaütlemist võiks hüüda "Hurraa!". Aga "Mitu Mallet ja Üllet käib tänases lasteaias?" Ehkki on ju kuulda olnud nimesi nagu Helmi, Päike, Linda, Ruudi, siis 5-6aastase Ülle ja Mallega pole veel kokku puutunud. Küllap jõuab veel. Et miks Ülle ja Malle? Nemad tegid meie maavanemale lasteaeda. 
Aga asisematest asjadest ka - maavanema ülesanne on kanda hoolt siseturvalisuse eest, mille väljundiks peaks olema arusaam, et iga inimene on väärtus. Terve inimene on veel suurem väärtus. Kuidas siis saaks väärtustada - ikka läbi igapäevaste lihtsate asjade. a) Kanda helkurit ja hoolt kanda selle eest, et lähedasedki kannaksid. b) Et igas kodus oleks töökorras suitsuandur. c) Vesi - juua vett! d) Ja lõpuks igapäevane väike liikumine koos hingamisega - seisa kahel jalal ja liiguta oma ülakeha (üks õlg liigub ette, teine taha ja vastupidi) ja siis käed ka juurde ja juba ongi hea algus tehtud.

Linnapea kõnest jäi kõlama tore fraas "motivatsiooniprotseduur" - ta rääkis ikka oma kogemustest ja lapsepõlvest. Pärimust ka - juba vanal ajal teati rääkida, et "Tore on, tore jääb, tore olema peab!"  - vat siis - ühingu kümme aastat on alles sissejuhatuse alguse alguse lõpp... või miskit.

Terviseedendaja tuli toreda ümbrikuga ja veel toredama lüümikuesitlusega, milles väljendas oma tänu lapsevanemana ja ametnikuna - tore, sisukas, lihtne ja samas põhjalik ettekanne. Tasakaalustas kenasti eelnevad - kirss tordil.

Tervise edendamise spetsialisti ettekanne oli põhjalik, teaduslik ja huvitav, andes ülevaate ajaloost ja viimastest uuringutest. Et miks siis mitte tervislikud lasteaiad vaid tervist edendavad lasteaiad? Kuna sõna "tervislik" on midagi, mis on valmis, lõplik, kuid "edendav" - selles on viide arengule, protsessile. Ja oluline on tegutseda süsteemselt, eesmärgipäraselt. 

Koordinaator tegi ülevaate 10 aastase "tibu" tegemistest. Pesad said kaitstud, nüüd tuleb edasi minna käsikäes - uue logo tutvustus, millel suure käe sees on väike käsi. Aga kiitmisest ja tunnustamisest ka mõnest isiklikust vaatepunktist. Esmalt: see fraas "Nii tihti kui võimalik ja nii palju kui kadedus lubab" on üks äraütlemata hea fraas (autor M. Kümnik) - kiitus! Teisalt - ikka tuleb avalikult kiita - see on selline suunav "motivatsiooniprotseduur"  ;)

Ja siis oli hulk toredaid ettevõtmisi ja ülevaateid igapäevastest erilistest tegevustest - näiteks, et meie kodulinnas toimuvad saapaheite ametlikud võistlused - seda on huvitav teada. Ja et planeerimine on kordi lihtsam, kui on kokku lepitud aasta teema või märksõna, mis vaimus tegevus toimub. Lihtsam on seda aabitsatõde unustada kui meeles pidada, kui planeerimise planeerimist planeeritakse - konkreetsete tegevuste jures on see teave loomulikum, kuid planeerimise juures vajalik. Ja siis: oskame me näha võimalusi, ümbritsevat keskkonda uue pilguga? Ja tore oli osa saada loovast, rõõmsast, säravast ja mõnusalt lihtsast liikumisprogrammist - liikumine võib olla väga spetsiifiline, ometi on seal sellist, mis on east sõltumatu ja kõikidele kättesaadav.




Kommentaarid