Reedene rõõm

Nonii, lähen nüüd edasi oma õpikogemuse, õpilooga.
Selleks, et me saaksime aru, kas me räägime ühest ja samast, mõistame, et sõnal on samalaadne tähendus, tuleks alustada definitsioonist, mõiste selgitamisest. Mis on edulugu? Defineeri edulugu! Mida ütleb guugel? Guugel ütleb, et telli lõnga. Ei, aitäh. 

Mis sõna võiks veel otsingusse panna? Õpilugu? See annab parema vastuse - vajalik on lugu, areng, muutus. Õpilugu ehk õpistsenaarium on õppimise ja õpetamise kogemuse kirjeldus, kus on ära toodud õpetaja ja õpilase tegevused, vahendid, õpikeskkonnad (https://sites.google.com/site/emeportf/opilood). 

Ehk siis - mul on vaja kogemuse kirjeldust, mis tagas muutuse. Kuidas siis defineerida muutust?

Wikipeedia ütleb, et muutumine ehk muutus on kahe seisundi erinevus. Kaasas käivad ka sõnad protsess, liikumine, teisenemine, areng. Ehk siis mul on vaja arengu, protsessi kirjeldust, mille puhul võin/võib väita, et see oli edukas.

Ja nüüd jõuan tagasi sõnani edu, millest ma oleks võinud ka alustada, aga siis oleks paar lõiku teksti ju jäänud loomata - EKSS defineerib edu kui edenemine, edasiminek, progress; kordaminek, õnnestumine; menu, tunnustus; eesolek, üleolek, edemus. Ehk siis on vaja edenemise lugu, edasimineku lugu, progressi lugu, kordamineku lugu, õnnestumise lugu, menu lugu, tunnustuse lugu, eesoleku lugu, üleoleku lugu edemuse lugu. 

Kõlab kui plaan.

Võtan aluseks oma maja missiooni: tegutseme üheskoos selle nimel, et kasvaksid õnnelikud lapsed. Mis siit koorub? Tegutsemine. Üheskoos. Kasvamine. Õnnelik laps.

Tundub, et saab rakendada alushariduses kehtivat printsiipi üksikult üldisele ja püüan alustada algusest.

Kommentaarid